Digestoř by měla být součástí každé domácnosti. Odstraňuje páry a zápach, který vzniká během vaření, a tím vytváří zdravější a příjemnější domácí prostředí. Bez digestoře by se zvyšovala vlhkost v místnosti a zlepšovaly by se podmínky pro vznik nežádoucích plísní.
Digestoří existuje několik typů, nejznámější jsou komínové, vestavné, podskříňkové a výsuvné. Základní členění digestoří je ale na digestoře odtahové a recirkulační, jinak také digestoře bez odtahu. Víte, jaký je mezi těmito základními druhy rozdíl a jaký typ si koupit?
Pokud je to jen trochu možné, určitě volte digestoř s odtahem mimo místnost. Některé digestoře mohou pracovat v obou režimech.
Recirkulační digestoře aneb digestoře bez odtahu
Recirkulační digestoře nebo také digestoře bez odtahu se hodí tam, kde není možné odvádět vzduch ven z místnosti, tedy nelze ji napojit do komína, odtahové šachty či přes zeď. Tento typ digestoře nasává zápach a páry tvořící se během vaření, čistí je přes uhlíkové filtry a vrací vyčištěný vzduch zpět do místnosti. S recirkulační digestoří tedy nepotřebujete žádné potrubí a její instalace je velmi jednoduchá. Setkat se s tímto typem digestoře s uhlíkovým filtrem můžeme především v panelácích.
Ačkoli jsou tyto recirkulační digestoře účinné a zbaví nás nepříjemných pachů, páru přefiltrovat nedokážou. Uhlíkové filtry vzduch tedy vyčistí, ale do místnosti se vrací teplý vzduch a vlhkost zůstává i nadále. To lze řešit intenzivnějším větráním, které ovšem není tak úplně možné při každém počasí.
Provoz recirkulačních digestoří, tedy digestoří bez odtahu, není finančně příliš ekonomický. Je třeba pravidelně každé 3-6 měsíců měnit uhlíkové filtry v závislosti na intenzitě vaření. Na trhu seženete i filtry s životností až 2 roky, ovšem jejich cena je o dost vyšší než u standardních uhlíkových filtrů. Každopádně Vás uhlíkové filtry vyjdou ročně v řádu tisíců korun.
Odtahové digestoře
Naproti tomu odtahové digestoře jsou oproti digestořím bez odtahu používány nejčastěji v rodinných domech nebo všude tam, kde je možné odvádět vzduch ven z místnosti, a to buď odtahovým potrubím, nebo komínem. Odtahové digestoře mají vyšší výkon než ty recirkulační a vyznačují se i nižší hlučností. Odtahová digestoř odvádí nejen pachy vznikající při vaření, ale i vodní páru. Její dlouhodobý provoz je téměř bez dalších nákladů.
Instalace odtahové digestoře probíhá podobně jako u recirkulační (digestoře bez odtahu), jen zde je třeba napojení odtahu na potrubí. Při jejich nákupu je nutné si zkontrolovat průměr potrubí, aby nedošlo ke koupi digestoře s rozdílným průměrem než je připravený odtah. Digestoř je vhodné doplnit zpětnou klapkou, která zabraňuje pronikání studeného vzduchu zvenku.
Většina moderních digestoří umožňují práci v odtahovém i recirkulačním režimu.
Vždy sledujte sací výkon
Ať již kupuje digestoř recirkulační (digestoř bez odtahu) nebo odtahovou, vždy se zaměřte na její sací výkon, který by měl být o to vyšší, do čím větší místnosti odsavač par kupujete. Sací výkon se měří v metrech krychlových vzduchu, který digestoř v místnosti vymění během jedné hodiny. Aby byl sací výkon optimální, měl by být vzduchu v místnosti vyměněn alespoň 10 krát během jedné hodiny.
Nezapomeňte provádět pravidelnou údržbu
Je jedno, zda máte doma recirkulační (digestoř bez odtahu) nebo odtahovou digestoř, vždy se o ni musíte pravidelně starat, aby vám dobře a co nejdéle sloužila. Při údržbě se řiďte pokyny výrobce. Její základní údržba spočívá ve zbavení přístroje nečistot a mastnoty, k čemuž postačí běžný neagresivní čisticí prostředek a měkký hadřík. Svou pozornost zaměřte také na tukové a uhlíkové filtry. Pokud totiž například zanedbáte údržbu uhlíkových filtrů, digestoř nebude filtrovat pachy a bude je vracet zpět do místnosti.